Når bør man begynne å lese
Mange lurer på når de skal begynne å lese for babyen sin. Svaret er selvfølgelig når du selv ønsker, men anbefalingen er så tidlig som mulig 🙂 Jeg skal fortelle deg hvorfor og hvordan. Dagene med baby består av rutiner, og en kosestund med bok bør legges inn som en daglig rutine. For eksempel etter morgensøvnen eller formiddagsluren. Når babyen har spist og fått stell og skift, har dere en liten periode når babyen din er våken, opplagt, mett og fornøyd. Da er det tid for kosestund! Når dette blir en rutine opplever mange mødre at babyen viser forventning til denne rolige stunden på dagen <3
Alle babyer har behov for nærkontakt og sosial stimulering. I de første levemånedene kan en lesestund være en tid på dagen for nærhet, ømhet, kroppskontakt, fellesskap og samhold. En tid hvor dere deler opplevelser og knytter bånd. En tid hvor roen senker seg og dere bare er – sammen.
Samtidig viser forskning at barn som blir lest for tidlig og ofte, får bedre ordforråd, lærer raskere og har et forsprang i skolealder som det er vanskelig å ta igjen senere. Lesing er både kos og nytte!
Våre lesetips:
1. Velg riktig tid på dagen, du føler best selv når barnet ditt er mest opplagt i løpet av dagen
2. Finn et fast sted for lesestundene, en lun, varm krok med riktig belysning ,og sett dere godt til rette
3. Slå av musikk, TV, legg vekk telefonen (stillemodus!)
4. Velg en bok som er tilpasset babyens alder. De første månedene er ikke synet utviklet enda, velg bøker som trener synet med kontraster i svart og hvitt og tydelige illustrasjoner med klare farger. Etter hvert kan dere velge bøker som trener motorikken, med bevegelige deler og materialer til å ta og føle på
5. Sett barnet trygt på fanget/i armkroken med boken foran dere. De første månedene er det lurt å ha babyen litt på siden, slik at du ser både ansiktet og boken, og du kan følge med på mimikk og kroppsspråk
6. Plasser boken i rett avstand til småttens ansikt (ca. 30 cm) og forsøk å rette oppmerksomheten mot boken. Dette gjør du ved å peke, bevege på deler i boken, ta på materialer eller trykke på lydknapper. En riktig bok for alderen vil fange barnets oppmerksomhet.
7. I begynnelsen er det ikke innholdet i boken som er viktig, men det å forsøke å skape et felles fokus med blikk og oppmerksomhet på boksidene. Er det materialer til å ta på? Hjelp den lille hånden og de følsomme fingrene til å føle seg frem på boksidene. Husk at i motsetning til IPaden er boken både stofflig og tredimensjonal!
8. Småprat hele tiden. Bruk en myk stemme, og varier med høye og lave toner. Det er ikke så viktig hva du sier, korte lyder duger – som Oiii!, Nææh!, Seee! og Biiil!
9. Kombiner tale med kroppsspråk og gjerne kroppskontakt, stryke på armen, holde rundt benet..
10. Husk at dette skal være en kosestund i en kanskje hektisk hverdag, at du selv slapper av er viktig. Barnet føler om du er stresset og tenker på andre ting. Her skal dere begge trene på å være tilstede i nuet og faktisk kose dere (meditativ trening, der altså)
11. Følg med på barnet hele tiden. Babyen kan kanskje ikke enda styre armer og ben bevisst, men veiving og sparking er tegn på interesse og glede. Avslutt lesestunden rolig når du oppfatter at småtten har fått nok stimulering. Husk at små babyer ikke har filter til å skille ut alle lyd- og synsinntrykk, og for mye stimuli kan virke overveldende. Et tegn på tretthet kan være at babyen ser til siden, vrir seg rundt eller begynner å sutre.
12. Gjenta neste gang! Lykke til!
Anbefalte bøker for de første lesestundene finner du her!