Babyens læreevne er enorm, og mye av det som skal læres er forhåndsprogrammert. Dette gjelder blant annet ord. Ordene, i begynnelsen lydene, kommer i den rekkefølgen som babyen er fysisk i stand til å uttale dem. Muskulatur og nervesystemet i tunge, lepper og kjeve utvikles gradvis og nye lyder kan trylles frem. Til barnets overraskelse og din glede 🙂 Alle babyer følger samme utviklingssteg når språket læres, denne utviklingen er lik, uansett hvilket morsmål du er født inn i.
Fasene i språkets utvikling
Lydene kommer i forskjellige faser. Første fase i den språklige utviklingen er gråt og kroppsspråk, og dette kommer intuitivt. Deretter kommer de hyggelige koselydene. Etterhvert vil babyen starte å pludre, i begynnelsen vil pludringen være tilfeldig, etterhvert vil babyen more seg med å teste ut hvilke lyder det er mulig å lage. Deretter, etter en del øvelse, kommer den bevisste pludringen hvor barnet kan få til ulike lyder med vilje. Nå er barnet klar for sin første tale, i begynnelsen bare lyder, men barnet har en bevisst mening bak de enkelte lyder. Vi velvillige foreldre kan forstå hva barnet mener ved å tolke lyd og kroppsspråk. Babyen vil kanskje uttrykke ekstase ved å kunne kommunisere og få respons på sine ønsker og behov. En ny verden åpner seg. Og plutselig en dag kommer det første ordet, til stor jubel for omgivelsene 🙂 En merkedag som ofte noteres i boken.
Aktivt og passivt ordforråd
Babyen har to typer ordforråd, det passive som består av tolkning av lyder han hører, det vil si de ordene han forstår betydningen av. Så har vi det aktive, de lydene han selv lager og kan ta i bruk for å kommunisere med andre. Det passive ordforrådet utvikles først og er mye større enn det aktive de første årene. Det betyr at babyen din forstår et hav mer enn den han selv kan uttrykke. Ordforrådet er et resultat av ytre stimuli i form av snakking, lesing, lek og sang. Forskerne mener å ha funnet ut at et bar nskal høre et ord 200 ganger, før det er innlært og han selv tar det i bruk i sitt aktive ordforråd.
Språkets utvikling måned for måned
2 måneder: De første kontrollerte lydene aaah og åhh
3 måneder: Vokallyder
5 måneder: Da, ma, b, f, v
6 måneder: Begynner å forstå ord
9 måneder: Kombinerer ulike stavelser av de lydene som hun kan
11 måneder: De første ordene kan komme – blir det mama eller papa?
15 måneder: Bruker kanskje 5-6 ord, men forstår hundrevis
20 måneder: De første to-ords-ytringer
24 måneder: Begynner å sette sammen setninger av 3-4 ord, forstår over 300 ord, begynner å stille spørsmål
27 måneder: Begynner å bøye verb og bruke flertallsform på substantiver
Vi er alle individer, selv små babyer, så eksakt tid kan variere fra barn til barn.
Og hvis du lurte på det, forskerne har ikke kunnet påvise noen sammenheng mellom tidlig tale og intelligens. Det vi vet er at en tidlig utvikling av språket gir et forsprang i det å kommunisere med andre og å lære av andre.
Anbefalte bøker for språkutvikling







