Å lære å telle er ikke gjort på 1-2-3!

Det er avdekket i en undersøkelse at norske barn lærer å telle mye senere enn andre barn. Men hva skal egentlig til for å lære å telle? Barn kan lære seg de første telleordene som en del av sitt aller første ordforråd, men tallene begrenser seg i begynnelsen gjerne til en, to og mange.

I tidlig telle-fase benyttes gjerne ordene som pronomen, og ikke som tall. Litt senere har barnet lært av dere voksne, eller eldre søsken, at man bruker pekefingeren når man sier en, to, tre.. Tilsynelatende pågår telling, men barnet ditt er inne i sin imiterings-periode, og gjennomfører seansen slik hun oppfatter at du gjør det når du teller. Men hva gjenstår for å kunne beherske tellingen på egenhånd?

Velg mellom alle lilleboks fine barnebøker for barn 2-3 år

 

Tellingens 5 prinsipper

Forskerne Gelman og Gallistel Stel har identifisert i alt 5 regler eller prinsipper barn må ha innsikt i for å kunne telle:

  1. En-til-en-prinsippet som sier at hvert objekt som skal telles bare skal knyttes til ett unikt telleord. Her gjelder det å holde tunga rett i munnen! Hvert tall skal sies bare en gang.. Hvordan skal jeg holde orden på hvem jeg har telt og ikke? Jeg må passe på at jeg peker på hver eneste en.. Og bare en gang hver!
  2. Stabil rekkefølge-prinsippet som sier at telleordene alltid må brukes i en fast rekkefølge. Dette er lett! Her er det bare å huske ramsen med tall som jeg har hørt såå mange ganger. Og som jeg kan ganske godt, egentlig 🙂 1-10 går som en fei, og hvordan var det etter det..? Barneskirenn!!
  3. Kardinalitetsprinsippet som sier at det telleordet en sier når en peker på det siste objektet, representerer antallet til hele mengden. Dette er smart! Når du kommer til slutten og er heelt sikker på at du har tellet alle sammen, og vipps : det er så mange vi har! Lurt å telle over en gang til sånn i begynnelsen, for å være helt sikker. Jepp – det virket 😀
  4. Vilkårlig rekkefølge-prinsippet som sier at en kan telle objektene i en vilkårlig rekkefølge så lenge en-til-en-prinsippet følges. For viderekommende!! Morsomt å telle litt hulter til bulter, men kan fort bli litt forvirrende også. Egner seg best for små mengder.. Klapp på skulderen når du behersker dette! Men greit å vite, da.
  5. Abstraksjonsprinsippet som sier at ulike typer objekter kan telles samtidig (telle antall elefanter og mus sammen for å finne antall dyr). Har hørt at man skal skille på epler og pærer, men man kan faktisk telle antall frukt og samtidig holde seg innefor tellereglene! 1, 2, 3, 4 frukter – eller 1,2 mus og 1,2 elefanter = 4 dyr 🙂 Yess vi er i mål!

Et barn som behersker alle disse prinsippene, er fullt utlært i telling! Med alderen økes rekkevidden av hvor langt man kan telle. Så morsomt å utforske nye mendger og telleord! Millioner, billioner, centillioner og fantasilioner!

Les for babyen din - babybøker fra lillebok.no

Når kan barnet telle?

Ut fra flere forskeres studier kan man anta at barn fra 18-måneders alder kan begynne å forstå noen av prinsippene bak telling. Ved 18-måneders alder kan barnet være modent for å følge deg og pekefingeren når du teller og peker. Etter mange gjentagelser kan barnet kanskje klare å si telleordene og flytte pekefingeren rundt, men i begynnelsen mest tilfeldig… Telleferdighetene utvikler seg over de neste 2-4 år, frem til koden er knekket rundt femårsalderen. Prinsippene er på plass og tellingen sitter da kanskje bra mellom 1 og 10, men å lære navnet på alle tallene over 10, det kommer etterhvert.

Da er det bare å sette i gang! Alt kan telles!! Du og jeg. Og hele familien. Biler på veien, fargestifter på bordet og fugler på fuglebrettet. Mulighetene er enorme, ja midlt sagt uendelige – for hva man kan telle..

Nedenfor finner du anbefalinger for bøker osm kan hjelpe dere på veien til en fullbefaren teller. Lykke til!

Barnebøker 0-3 år - å lese for babyen din er en investering for livet - start tidlig og les ofte!

Bøker som lærer barnet ditt å telle:

 

Lær å telle med boken Tall fra lillebok.no
TALL, kr. 219

 

På havets dyp er en anderledes barnebok fra lillebok.no med neonfarger og glitter, 0-2 år
PÅ HAVETS DYP kr. 259
Min første læreboks, barnebok 1-4 år, lær om farger, former, motsetninger og tall
MIN FØRSTE LÆREBOKS kr. 298

 

Kilder: Virginia Slaughter, Shoji Itakura, Aya Kutsuki, Michel Siegal – K. Fuson (1988), Gelman og Gallister (1978) Illustrert Vitenskap illvit.no