Barnets utvikling 2 år +

To-åringen er en meget aktiv krabat, hun hopper og spretter, løper og klatrer. To-åringen er også en kjærlig og hjelpsom person og vil gjerne gjøre som dere og hjelpe til i huset.

I løpet av sitt andre år har barnet ditt blitt stadig mer uavhengig og går nå inn i en mer selvstendig fase. Det å lære å snakke og gå utvider verden betraktelig, og det er vanlig at barnet trekker seg tilbake for å leke eller går en tur på egen hånd. Din rolle er viktig i denne fasen, for barnet trenger dere foreldre å komme tilbake til og få bekreftelse på at alt er i orden. I trygge omgivelser blir disse avstikkerne lengre.

Dette er tiden hvor viljen til å gjøre ting selv er stor. Hun vil gjerne spise helt selv og kle på seg. Ofte er viljen større en ferdighetene, og barnet ditt trenger enda masse tid og trening (og du masse tid og tålmodighet..). Det er i denne perioden lett å ty til frustrasjon, som kan gå over til sinne.

Selvstendighetsfølelsen har også et annet uttrykk, nemmlig en gryende trass. Barnet ditt er nå på vei inn i en av tre store brytningstider i et barns oppvekst, det andre kommer i førskolealder og det tredje i tenårene.. Barnet har til nå vært tilfreds med livet og hvordan dere har presentert det for henne, men med mer erfaring og selvbevissthet kommer også spørsmålene om hvorfor ting må være slik. Kan ikke jeg gjøre dette på min måte? Og kanskje noen ting kan det, mens andre ting ikke - her gjelder det å velge sine kamper med omhu - hvor man skal være konsekvent og hvor barnet kan få prøve ut sine ting..

Foreldre og voksenpersoner kan aktivt oppmuntre barnet til å finne ut av sine muligheter og til å utforske omgivelsene videre. Ikke alt er trygt, og dere må holde styr på hva som er lov og ikke lov og styre barnet i retning av trygge og sikre ting som tilfredsstiller nysgjerrigheten og oppdagelsestrangen. Barnet vil hele tiden prøve å gjøre mer enn hun egentlig klarer, noe som er en kilde til mye frustrasjon. Noen barn kan også få for mye stimulering og blir irritable, mens andre er mer tilbakeholdne og trenger mer oppmuntring. Det gjelder å finne den rette balansen mellom aktivitet og ro for ditt barn.

En viktig del av utviklingen er å oppdage og bli kjent med egne følelser. Barn kan på denne tiden bli overveldet når de oppdager hele spekteret av følelser, og denne utviklingen foregår best i trygge omgivelser. Dere foreldre representerer tryggheten i deres barns liv og for at hun skal kunne oppleve de sterke følelsene, trenger hun at du hjelper henne med å kontrollere dem.
Barnet gjenkjenner følelser som lykke, frykt og sinne. Nå vil hun også begynne å imitere utrykk for kjærlighet og omtanke for andre. Du kanstøtte henne i å utvikle disse empatiske følelsene ved å oppmuntre til å vise uttrykk for hengivenhet eller sympati for andre, selv om hun faktisk ikke føler det enda. Dette kan praktiseres gjennom lek og rollespill med dukker og kosedyr.

Mange barn sliter med den vanskelige adskillelsen, som kan oppstå allerede før ett-årsalderen. Det kan hjelpe å la barnet ditt bli kjent med og utvikle et godt forhold til andre enn foreldrene, f. eks. besteforeldre og barnevakter. Det hjelper henne å øve på og takle at hun må skilles fra dere av og til.

To-åringen kan i gjennomsnitt forstå over 300 ord og ordforrådet bare forsetter å øke. Nå er forståelsen for relasjonen mellom ulike ord bedre, og barnet er i stand til å sette sammen setninger av to til fire ord. Nå vil også barnet ditt begynne å stille spørsmål.

På denne tiden er det også mange barn som får en lillesøster eller lillebror, og det er helt normalt at de er litt sjalu på den lille babyen. Et nytt søsken representerer en stor omveltning i et barns liv - selvsagt mest positive, men mange sider oppfattes også som negative for den som er blitt storesøster eller storebror - den største er nok å dele på oppmerksomheten med flere.

Les om barnets utvikling 2 år + på lillebok.no - den lille bokklubben for de minste!
Familien vår tegnet av Johanne, 4 år