Barnets utvikling 8-9 måneder

8 måneder


Nå kan babyen din begynne å bli bevisst sin makt og enorme påvirkningsmulighet på verden rundt seg☺ Jeg kan få ting til å skje! Man kan få voksne til å smile ved å sette opp et stort smil. Man kan få lekebilen til å trille ved å gi den et dytt. Hvis man slipper en trekloss i gulvet lager den masse lyd. Barnet er nå også i stand til å fatte sammenheng mellom hendelser, også indirekte påvirkning. Et eksempel er at hun kan dra i duken og få tallerkenen til å flytte på seg - uten å røre tallerkenen!
Hvis du ikke har gjort det tidligere, er tiden nå inne til å innføre faste daglige rutiner. Faste rammer og forutsigbarhet er bra for barnets følelsesmessige utvikling. Det betyr måltider til faste tider, stelletider, baderutiner og faste leggetider og leggerutiner. Strukturen bidrar til at barnet føler trygghet og velvære. Slik kan barnet også lære å forutse hva som skal skje - tappe i badevannet= bade, finne bok = lese og legge seg.


Milepæler:
 • Kan nå forsøke å trekke seg opp i stående stilling ved å støtte seg til en stol eller lignende
 • Har bedre kontroll over håndbevegelser og kan nå øve på å peke med pekefingeren. Å kunne kontrollere pekefingeren er en viktig milepæl på vei mot pinsettgrepet
 • Hun klarer å sette to klosser oppå hverandre
 • Fører med overlegg hendene sammen - klappe
 • Oppfatter spørsmål og kan svare med ansiktsuttrykk, kroppsbevegelser eller lyder
 • Forstår enkle beskjeder som kom hit
 • Bruker tostavelsesord som mama og dada
 • Gjentar lydkombinasjoner gang på gang og prøver å etterligne lyder du lager og handlinger som å vinke
 • Reagerer på tilskuere og gjentar en handling som vekker begeistring
 • Er i stand til å forstå at en gjenstand eksisterer selv om den er skjult, forsøker å se etter ting
Les om barnets utvikling 8-9 måneder på lillebok.no - den lille bokklubben for de minste!
Hva kan du gjøre for å støtte barnets utvikling?
I forbindelse med de daglige rutiner, hører leggeritualer og boklesing med. Å stenge ute alle dagens lyder og sette seg ned i ro og fred med dempet belysning er et tydelig tegn på at nå er dagen snart over og vi skal gå til ro. Å ha en fast bok på sengen er en god idé, kanskje sammen med en fast natta-sang. Slike faste rutiner gjør det også enklere å avslutte for kvelden, når barnet ditt finner på allverdens unnskyldninger for å få din oppmerksomhet igjen og igjen, når hun egentlig skal gå til ro. En god nattesøvn er viktig for at barnet ditt skal kunne absorbere alle dagens nye inntrykk og erfaringen - og være klar for ny læring neste dag!


Bøker som passer denne alderen:

Fra 8 måneder anbefaler vi boken "På havets dyp", et fyrvereri av en bok med sine helt spesielle fargekombinasjoner. Her møter vi dyrene i havet vakkert illustrert i dyp blått, oransje og sølv. Spennende å utforske for små barneøyne og følsomme fingertupper!
Har dere innført faste leggerutiner enda? Boken egner seg perfekt til kveldslesning. I boken kan barnet også bli introdusert for enkel telling, de aller første telleord som barnet kan oppfatte er èn og mange:)
Bli medlem av bokklubben vår og motta denne og andre flotte bøker som er tilpasset ditt barns alder og utvikling! Ved innmelding får du boken "Min første bok" i gratis velkomstgave. Bli medlem nå!


9 måneder

Den emosjonelle løsrivningsprosessen fra mamma går over lang tid. Det kan være tøft å oppdage at man ikke er ett, men innser at mamma er en egen person og bare en person - ikke hele verden, hele tilværelsen. Med denne bevisstheten kan babyen din nå oppleve å bli sjalu i situasjoner hvor mamma er i kontakt med andre og barnet enser et felleskap som det selv ikke føler seg en del av. I denne perioden kan den lille være veldig opptatt av foreldrene, og mindre åpen for fremmede. Overgangen til fast føde er et av flere utløsende elementer i løsrivningsprosessen. De eksklusive ammestundene hvor babyen hadde mammas fulle oppmerksomhet lenge av gangen er nå blitt til sosiale situasjoner rundt et bord med familien - hvor babyen kanskje ikke kan få mammas fulle oppmerksomhet hele tiden... Det positive ved at mamma ikke lenger er eksklusiv servitør, er at flere kan få delta i matingen. Dette er en kjempefin anledning for pappa, søsken og besteforeldre til å ta enda mer del i babyens daglige rutiner! I tillegg er det sosiale felleskap rundt et bord ved måltidene bra for etablering av gode spisevaner.

 • Kan klare å dra seg opp og stå oppreist når hun holder seg fast
 • Noen er blitt flinke til å krabbe rundt
 • Liker å se verden fra oppreist stilling
 • Kan gripe leker i begge hender og slå mot hverandre, kan stable to klosser og klappe i hendene
 • Beveger kroppen til rytmen av musikk
 • Bruker en fast pinsettbevegelse når hun mater seg selv med f. eks. rosiner
 • Kan forstå opp til 20 ord, og kan assosiere hendelser med visse ord, som å si ha-det og vinke med hånden.
 • Lytter til og kan følge enkle beskjeder som "gi meg koppen"
 • Pludrer i vei, men fremdeles ganske uforståelig
 • Kombinerer ulike stavelser i et utsagn, f eks a-le, mo-ga
 • Forstår konseptet med å imitere, følger med på handlinger du gjør og forsøker å herme
 • Klemmer og kjærtegn blir tosidig☺


Hva kan du gjøre for å støtte barnets utvikling?

Nå er det en aktiv tid, hvor barnet ditt kan bevege seg rundt på egen hånd for å utforske verden rundt seg. Hvis barnet både kan krabbe og heise seg opp i stående stilling, er det viktig å rydde unna ting som er farlig for barnet eller som du er redd for. Husk også trappegrind og sikring av skap og skuffer på kjøkken og bad. Men velg gjerne ut et skap eller en skuff som det er lov å rote i! Du kan osgå lage små oppgaver som barnet ditt kan prøve seg på. Bytt ut glassvasen på hyllen med en dekorativ lekebil, og babyen vil være glad for å lete og finne den til deg.

Nå er det også viktig å lese mye i bøker og snakke mye til barnet ditt, for det er akkurat nå hvor det aller første ordforrådet utvikles! Det første ordentlige ordet med mening vil snart komme ut av babymunnen, og barnet ditt begynner å forstå de aller første ord som dere bruker mest. I tillegg til å lese som en del av leggeritualet, er det lurt å finne en tid på dagen hvor barnet ditt er opplagt, til en hyggelig lesestund. Barnet ditt er full av energi, og trenger din hjelp til å veksle mellom fysiske anstrengelser og rolige aktiviteter.