Barnets utvikling 2-4 måneder

2 måneder


Babyen din er nå mye mer bevisst. Hun kjenner igjen og føler tilhørighet til dere som er hennes nærmeste, har glede av samværet og viser dette ved å smile og lage godlyder. Babyen din setter pris på at dere snakker og synger til henne, og hun bruker mye tid på å studere omgivelsene og ta inn nye inntrykk.

Milepæler:
 • Nyter din og andres oppmerksomhet
 • Kan holde hodet hevet fra madrassen lengre tid om gangen, både på magen og ryggen
 • Åpner hånden og vil lukke den om en gjenstand i refleks
 • Følger en gjenstand med øynene når den beveger seg rundt i rommet
 • Vil stirre på bilder i bøker og prøve å ta på dem
 • Gurgler og grynter som svar på lyder, kan gurgle for seg selv i flere minutter
 • Lager minst to klare lyder som åååh og ahhh
 • Blir oppmuntret til å gjenta lyder når folk smiler og snakker tilbake
 • Kan herme etter deg når du rekker tunge til henne
 • Hukommelsen er bedre og kan oppfatte sammenheng mellom en håndbevegelse og en lyd, f. eks hvis jeg rister/slår på denne leken vil det komme en lyd
Les om barnets utvikling fra 2 til 4 måneder på lillebok.no - den lille bokklubben for de minste!
Hva kan vi gjøre for å stimulere barnets sanser?
Plasser deg og babyen din ansikt til ansikt og gjør enkle grimaser, som å åpne og lukke munnen og rekke tunge. Sakte men sikkert vil babyen kunne få kontroll på musklene som skal til for å herme, og vil finne stor glede i å herme etter deg. Nå er også tiden for å starte de første samtaler, når de første kontrollerte lyder oppstår. Bytt på tur, først du og ta en pause og vis tydelig at du venter på svar.

Fra tomåneders alder er øynene mer modnet, og fra nå av utvikles fargesynet. Bøker med bilder er interessante å utforske, og babyen din vil begynne å strekke seg og prøve å ta på dem. La også babyen ha en bok eller leke å se på når den ligger på magen eller ryggen, og hun vil øve på muskelkontrollen som skal til for å strekke seg og ta på tingene.
Omgi babyen med ord gjennom dagen. Fortell hva du gjør og hva ting heter når dere skifter på stellebordet, syng og snakk mens du gjør daglige gjøremål med babyen i nærheten. På denne alderen er ikke hva du sier så viktig, men varier stemmebruk og toneleie - å lære å lytte og oppfatte ulike toner, stemninger og lyder er viktig.


3 måneder


Nå går dere virkelig inn i en herlig tid hvor barnet ditt føler seg tilpass i hverdagen og kan glede seg over kjente, trygge opplevelser som gir hverdagen form: Mating, bading, påkledning, legge seg. Denne tryggheten og forutsigbarheten gir henne overskudd til å oppdage verden og hun bruker enhver anledning til å suge inn inntrykk!

 • Barnet ditt kan nå holde hodet og til dels brystet oppe når det ligger på magen
 • Strekker seg etter ting som fanger interessen, griper ting med hendene og putter i munnen for grundig undersøkelse
 • Oppdager hendene og føttene og er nysgjerrig på å sjekke ut hva de kan brukes til (foreløpig i liggende tilstand…)
 • Fra tre måneder er øyestrukturen videre utviklet og barnet ditt kan nå nær- og fjern-fokusere omtrent like bra som en voksen. Dette gjør verden betraktelig mye større og babyen bruker mye tid på å betrakte den. Evnen til å oppfatte og skille farger fra hverandre er nå også forbedret
 • Kan nå lage vokallyder for å fange oppmerksomheten din
 • Viser glede ved hjelp av bevegelser og fornøyd ansiktsuttrykk
 • Ler høyt når hun blir kilt og slapper av når du synger for henne
 • Hukommelsen er blitt så god at hun kan huske hvordan hun skal leke med en spesiell leke

Hva kan vi gjøre for å stimulere barnets sanser?

Når babyen er våken og opplagt kan du sørge for at hun alltid har noe interessant å se på, studere og strekke seg etter - i sengen, i vognen, i stolen, i bilstolen og på teppet på gulvet. Dette kan være enkle leker eller bøker.
I våkentiden vil også barnet glede seg over å utforske på et teppe på gulvet. Du kan starte magetrening ved å sette opp en bok foran ansiktet når hun ligger på magen, for å motivere til å holde hodet oppe. Legg også leker innenfor rekkevidde foran og på siden og hun vil forsøke å strekke seg. Mestringsfølelsen er stor hvis hun klarer å få tak i leken på egen hånd!
Det er også på tide å ta i bruk leker som er lett å gripe og som er egnet til å putte i munnen. Hender og munn brukes til å utforske ulike former og strukturer, så la babyen din få bryne seg på mange ulike typer fasonger og overflater.


4 måneder


Barnet ditt kan nå konsentrere seg over litt lengre tid enn tidligere, og kan like å leke litt på egen hånd i korte perioder. Hun er nå klar for virkelig å utforske verden - og spøk, lek og samtaler blir mulig! Hun elsker å utforske ting hver gang muligheten byr seg!
Nå er synet omtrent like bra som en voksens, og synsinntrykkene blir enda mer overveldende. Det er derfor viktig å følge med på humør og kroppsspråk og ta pauser fra syns- og lydinntrykk innimellom. Gode søvnvaner er selvfølgelig også viktig for å kunne bearbeide alle inntrykk og hente seg godt inn igjen. Et stort fremskritt for barnet i denne alderen er evnen til å vri kroppen og å kunne dra seg litt fremover på gulvet med armene - dette åpner et hav av nye muligheter for den lille!

Milepæler:
 • Begynner å bevege seg på gulvet ved å vri kroppen
 • Kan holde øyekontakt og kan konsentrere seg over lengre tid enn før
 • Kan holde en liten leke i hånden, har et fast grep og vil helst ikke gi slipp på noe
 • Kan nå fokusere bra med øynene, men foretrekker å betrakte ting som er under 1 m fra henne
 • Kan nå normalt skille mellom alle fargene
 • Kan kjenne igjen lyder og styre blikket etter lydkilden
 • Stemmebåndene, stemmemusklene og åndedrettet har nå utviklet seg slik at utvalget av lyder har økt, lærer å uttale konsonanter som d, m og b
 • Bruker tre eller fire distinkte pludrelyder, og kan kombinere vokaler og konsonanter, for eksempel nanana
 • Prøver å etterligne lyder hun hører
 • Begynner å forstå sammenheng mellom syn og hørsel, det å kombinere sansene har mye å si for at barn skal huske gjenstander og hendelser og er avgjørende for den senere tale- og språkutviklingen
 • Kan nå knytte seg til et kosedyr eller en annen gjenstand
 • Barnet begynner allerede å utvikle sin humoristiske sans, og borte titt-tei-leker begynner å fenge

Hva kan vi gjøre for å stimulere barnets sanser?

Lytte-aktiviteter skjerper hørselen og oppmerksomheten hennes, nå er det fint å ta frem bøker og bla i, snakk om bildene og les gjerne bøker med lyder, dette stimulerer syn/hørsel-koordinasjonen. Følg med om babyen din er oppmerksom, ta korte økter når konsentrasjonen er tilstede. En rolig krok, et varmt og godt fang og ingen bakgrunnslyder er de beste omgivelser for en koselig lesestund. La dette bli en daglig rutine!

Bøker i svart og hvitt og få farger er fremdeles høyst aktuelt, men bøker med sterke, klare farger vil nå begynne å gi en mening for babyen din, da fargesansen nærmer seg å bli ferdig utviklet. Bøker i store formater, med enkle, store tegninger er ypperlig. Pek, les, fortell hva du ser, ta på, still spørsmål og utforsk sammen bokens gleder☺
Nå er også tiden for daglig lek på et mykt teppe på gulvet. Legg enkelte leker rundt omkring, som kan stimulere til å studere, ta etter, strekke seg etter og ta på (og smake på..). Leker og bøker med lyd vil gjøre stor suksess nå, dere bør først utforske leken eller boken sammen, før babyen din kan få prøve seg på egen hånd.

OBS! Ha i bakhodet at de fleste ting som babyen din får tak i vil puttes i munnen…


Bøker som passer denne alderen:

De første ukene/månedene har lillebok.no håndplukket en bok som er perfekt å starte med, men som også kan vokse med barnet det første året:

Min første bok, av den anerkjente franske illustratøren Xavier Deneux. Den har enkle tegninger i svart og hvitt med klare kontrastfarger, knapper med lyd og elementer til å ta og føle på. Boken er perfekt for tidlig læring ved å stimulere til bruk av flere sanser samtidig. Alle baby-medlemmer som har prøvd den synes den er helt topp!!

Denne boken kan nå bli din - helt gratis!

Meld deg inn i bokklubben vår og motta "Min første bok" som gratis velkomstgave. Vi har ingen minstekjøp eller bindingstid - bare bra bøker som er tilpasset ditt barns alder og utvikling.