Barnets utvikling 0-8 uker

De første ukene etter fødselen er en helt fantastisk tid, som man må passe på å nyte! Aldri føler man seg så tett på livet som de først dagene med en nyfødt skapning i armene! Men det er også en tid hvor man som foreldre kan føle seg sårbar, i møte med det nye ansvaret og alt som skal læres. Oppmerksomheten rundt fødselen er over og man er plutselig helt på egen hånd. Den største overgangen for førstegangsforeldre er å venne seg til den totale uforutsigbarheten i deres nye liv med en baby. Det tar tid før de små blir vant til sitt nye liv og tilpasser seg det vi forventer av dem. For babyen har fødselen vært et sjokk og han møter nå en totalt fremmed verden, hvor alt er nytt. Lyset, tyngdekraften, smak, farger, teksturer og lyder skal oppleves for første gang. Sakte men sikkert bygger dere opp og tilpasser dere en ny hverdag sammen.

De første ukene

Den første tiden kan det se ut som om babyen din bare er opptatt av å sove, spise og gråte. Men ikke la deg lure, fra første dag er den nyfødte skapningen opptatt av å lære, og når anledningen byr seg utforskes alt med øynene i en søken etter å forstå alt det nye og ukjente. Etter hvert vil babyen forsøke å ta på tingene den ser, og senere også smake på.. Bruken av flere sanser samtidig styrker læringen.

Hva sier forskningen om sansene de første ukene?


Syn: Bare noen timer etter fødselen kan en nyfødt se forskjell på ditt og en fremmeds ansikt. Synet er ved fødselen innstilt på å fokusere på ca. 18 cm og utvikler seg til 20-25 cm de første ukene. Babyen har en preferanse for å se på ansikter og kontraster i svart og hvitt. Blikket tiltrekkes av mønstre, konturer og kontraster, derfor søker ofte blikket mot ytterkantene av ansiktet ditt. Øynene til nyfødte er ikke utviklet slik at de kan skille farger fra hverandre, men forskning viser at rødt er den første fargen som oppfattes (etter svart og hvitt).

Smak: Den nyfødte har en god smaks- og luktesans, og kan skille foreldrenes lukt fra andre

Føle: Den nyfødtes hånd- og armbevegelser er ikke bare vilkårlige bevegelser, men forsøk på å strekke seg etter for å ta og føle på ting. Men resultatet lar vente på seg, siden muskulatur og koordinasjon ikke er tilstrekkelig utviklet enda..

Hørsel: Hørselen er tidlig utviklet og nyfødte hører omtrent som voksne, med unntak av de høyeste tonene. Evnen til å bedømme hvor lyden kommer fra er også tidlig utviklet og de foretrekker lyden av menneskestemmer fremfor andre lyder.


Les om barnets utvikling og læring de første ukene og månedene
Slik forskning bekrefter at barnet ditt er klar til å lære helt fra fødselen av. Denne tidlige læringen danner grunnlag for hele hans fremtidige læring. Vi er skapt slik at vi har en innebygget og ustoppelig higen etter ny kunnskap, erfaring og innsikt fra fødselen av og gjennom de først leveårene. De første månedene og årene følger alle menneskebarn stort sett det samme utviklingsmønsteret, selv om det kan variere noen uker og måneder i alder fra barn til barn.

Milepæler de første ukene:

 • Fokuserer på en gjenstand 20-25 cm fra ansiktet
 • Prøver å se på deg når du snakker til ham/henne
 • Gjenkjenner foreldrenes stemme og kan skjelne dype toner fra lyse
 • Kan rette oppmerksomheten sin mot deg
 • Kan skjelne foreldrenes ansikter fra fremmede
 • Setter pris på ditt selskap og reagerer positivt på stemmen din
 • Oppretter øyekontakt hvis han holdes i passe avstand fra ansiktet ditt
Hva kan vi gjøre for å stimulere barnets sanser de første ukene?

Lytte: Snakk mye til barnet, å høre stemmen din gir trygghet, og lytte-treningen er i gang. Barnet kan lære seg og fundere på variasjoner i stemmeleie og stemninger i snakkingen.

Se: Ansiktet ditt er den største favoritten å studere! Bruk tiden på stellebordet og kosestunder på fanget hvor ansiktene deres kan være 20-30 cm fra hverandre. Synet de første ukene kan identifisere kontraster og konturer og barnet kan oppfatte svart, hvitt og kontraster. Det er på tide å ta frem den første boken i svart og hvitt med klare konturer - for en rolig kosestund sammen. Snakk om det dere ser, og følg med om babyen fokuserer på bildene. Den første tiden blir babyen fort sliten, så vær oppmerksom på kroppsspråket. Noen minutter hver gang er nok i starten. La dette bli en fast kosestund bare for dere to, på en tid på dagen når barnet er mest våken!

Når han ligger alene kan du sørge for at han har leker, bøker, sengekant eller uro med klare mønstre og kontraster å se på, gjerne med lyd og ulike overflater - som kan gi ham ulike opplevelser og erfaringer.


Bøker som passer denne alderen:

De første ukene/månedene har lillebok.no håndplukket en bok som er perfekt å starte med, men som også kan vokse med barnet det første året:

Min første bok, av den anerkjente franske illustratøren Xavier Deneux. Den har enkle tegninger i svart og hvitt med klare kontrastfarger, knapper med lyd og elementer til å ta og føle på. Boken er perfekt for tidlig læring ved å stimulere til bruk av flere sanser samtidig.

Denne boken kan du få gratis nå, som velkomstgave hvis du melder deg inn i bokklubben vår. Ingen minstekjøp, ingen bindingstid, bare bra bøker som passer til ditt barns alder og utvikling!

Alle baby-medlemmer som har prøvd den synes den er helt topp!!

"Tusen takk for den fine boka, den har jeg veldig stor glede av! Boka er helt utslitt, men på en positiv måte - den tåler veldig mye." Gutt, 11 måneder

"Jeg er veldig fornøyd med bøkene herfra. De er korrekt utført med tanke på farger og form, og tar hensyn til barnets alder. Boken "Min første bok" har flere skjulte lydknapper, som er tydelig ment for å oppdages av barnefingre. Jeg, som mamma slet litt med å finne de med det første, men da sønnen min fikk krafse så kom det straks lyder! Anbefales varmt." Gutt, 5 måneder


1 måned

Når de første seks ukene er over er det totalt hjelpeløse, nyfødte barnet blitt erstattet av en mer robust baby. Han er mer bevisst sine omgivelser, blir mer avslappet og kan glede seg over livet. Samtidig vil dere voksne begynne å føle dere tryggere, og hverdagene begynner å finne en form. Når babyen er 1 måned gammel er det mange viktige milepæler, men den vakreste er kanskje smilet! Den lille får vanligvis så fantastisk respons på de første smilene at suksessen gjentas med glede igjen og igjen. Han vil etter hvert sannsynligvis svare med smil når du smiler til ham - og hele verden lyser opp:-)


Milepæler:

 • Har flere våkne perioder ila dagen
 • Kontrollen på nakken øker og har lært seg å holde hodet oppe en liten stund
 • Kan skille klart mellom forskjellige personer, stemmer og smaker
 • Lukker fingrene om gjenstander som legges i håndflaten og forsøker å løfte de opp mot ansiktet
 • Snur seg etter brystet eller flasken
 • Flytter blikket for å oppdage lydkilder
 • Gjenkjenner og reagerer positivt på stemmen din og vil prøve å se på deg når du snakker
 • Kan lage et par enkle lyder
 • Følger med øynene ting som beveger seg noen få cm fra side til side i synsfeltet
 • Viser fremdeles en preferanse for å se på mønster og kontraster i svart og hvitt. Synssystemet er ennå så umodent at barnet har problemer med å skille farger fra hverandre

Hva kan vi gjøre for å stimulere barnets sanser?

Lytte: Nå vil babyen din forsøke å rette oppmerksomheten dit hvor lyder kommer fra. Prøv å bevege deg rundt i rommet og snakke til babyen for å se om han følger deg - og gi masse ros når han forsøker å snu hodet. Kanskje er babyen også klar for små samtaler - lag forskjellige lyder og vent på om det kommer noen lyder til svar. Kanskje kan han begynne å føle på mestringsfølelsen allerede? Husk å ta deg god tid, for babyen trenger enda en del tid på å oppfatte og mobilisere alle de riktige musklene for å produsere en reaksjon!

Se: Synsfeltet er fremdeles best ved 20-30 cm. Å feste blikket er nå blitt lettere, bøkene fra ukene før kan tas frem. Beveg gjerne tegningene litt frem og tilbake for at babyen skal kunne følge med blikket. Har boken lyder, er det tid for å ta i bruk disse!


Bokklubben for de minste