0 – 1 år

Menneskebabyen kommer til verden som et av jordens mest hjelpeløse skapninger – tenk hvilken utvikling vår lille baby skal igjennom i løpet av det første året!

Når året er omme skal babyen din kunne si sine første ord, kjenne igjen mennesker og gjenstander, kunne bevege seg rundt og kanskje ha lært å gå. Du og babyen din har en fantastisk tid foran dere!

Helt fra fødselen av har babyen en innebygget vilje til å lære, og vil benytte enhver anledning til å undersøke og utforske. Fra første dag utforsker babyen med øynene alle personer og gjenstander som kommer innenfor synsfeltet, smaker på alt hun får i munnen og griper etter ting som kommer nær hendene.

Som voksen blir vi fascinert av denne medfødte forsker- og oppdagertrangen og den ustoppelige viljen til aktivt å søke nye utfordringer og læremuligheter. Utviklingen er innebygget, men du som forelder kan i tillegg være en aktiv medhjelper i ditt barns utvikling! Når babyen er i stand til å klare så mye på egenhånd – tenk hva hun kan oppnå med litt tilrettelegging og støtte!

Utviklingen av ferdigheter det første året følger et mønster, og her er de aller største milepælene: (merk at det kan være variasjoner fra barn til barn, uten at dette er unormalt!)

0 måneder: Fosterstilling
1 måned: Kinnet opp når babyen ligger på magen
2 måneder: Brystet opp når det ligger på magen
3 måneder: Tar tak og mister ting med hendene
5 måneder: Sitter på fanget, tar tak i ting med begge hender
6 måneder: Kan sitte i barnestol og får tak i dinglende objekter
7 måneder: Kan sitte alene
8 måneder: Står med hjelp
10 måneder: Krabber
11 måneder: Går med støtte
12 måneder: Reiser seg opp når det kan holde seg fast
13 måneder: Krabber opp trapper
14 måneder: Står alene
15 måneder: Går alene

 

Les mer om barnets utvikling:

 

Barnets utvikling 0 – 3 år