Babyens utvikling – de fantastiske første ukene
De første ukene etter fødselen er en helt fantastisk tid, som man må passe på å nyte! Aldri føler man seg så tett på livet som de først dagene med en nyfødt skapning i armene! Men det er også en tid hvor man som foreldre kan føle seg sårbar, i møte med det nye ansvaret og alt som skal læres. Oppmerksomheten rundt fødselen er over og man er plutselig helt på egen hånd. Den største overgangen for førstegangsforeldre er å venne seg til den totale uforutsigbarheten i deres nye liv med en baby. Det tar tid før de små blir vant til sitt nye liv og tilpasser seg det vi forventer av dem. For babyen har fødselen vært et sjokk og hun møter nå en totalt fremmed verden, hvor alt er nytt. Lyset, tyngdekraften, smak, farger, teksturer og lyder skal oppleves for første gang. Sakte men sikkert bygger dere opp og tilpasser dere en ny hverdag sammen.
Den første tiden kan det se ut som om babyen din bare er opptatt av å sove, spise og gråte. Men ikke la deg lure, fra første dag er den nyfødte skapningen opptatt av å lære, og når anledningen byr seg utforskes alt med øynene i en søken etter å forstå alt det nye og ukjente. Etter hvert vil babyen forsøke å ta på tingene den ser, og senere også smake på.. Bruken av flere sanser samtidig styrker læringen.
Hva sier forskningen om sansene de første ukene?
Babyens syn
Bare noen timer etter fødselen kan en nyfødt se forskjell på ditt og en fremmeds ansikt. Synet er ved fødselen innstilt på å fokusere på ca. 18 cm og utvikler seg til 20-25 cm de første ukene. Babyen har en preferanse for å se på ansikter og kontraster i svart og hvitt. Blikket tiltrekkes av mønstre, konturer og kontraster, derfor søker ofte blikket mot ytterkantene av ansiktet ditt. Øynene til nyfødte er ikke utviklet slik at de kan skille farger fra hverandre, men forskning viser at rødt er den første fargen som oppfattes (etter svart og hvitt).
Babyens smak
Den nyfødte har en god smaks- og luktesans, og kan skille foreldrenes lukt fra andre.
Babyens følesans
Den nyfødtes hånd- og armbevegelser er ikke alltid bare vilkårlige bevegelser, men når den lille er våken og opplagt, vil hun forsøke å strekke seg etter for å ta og føle på ting. Men resultatet lar vente på seg, siden muskulatur og koordinasjon ikke er tilstrekkelig utviklet enda.
Babyens hørsel
Hørselen er tidlig utviklet og nyfødte hører omtrent som voksne, med unntak av de høyeste tonene. Evnen til å bedømme hvor lyden kommer fra er også tidlig utviklet og de foretrekker lyden av menneskestemmer fremfor andre lyder.
Slik forskning bekrefter at babyen din er klar til å lære helt fra fødselen av. Denne tidlige læringen danner grunnlag for hele hennes fremtidige læring. Vi er skapt slik at vi har en innebygget og ustoppelig higen etter ny kunnskap, erfaring og innsikt fra fødselen av og gjennom de først leveårene. Når babyen har lært seg èn ferdighet, er hun straks i gang med å utforske neste skritt i utviklingsløpet. De første månedene og årene følger alle menneskebarn stort sett det samme utviklingsmønsteret, selv om det kan variere noen uker og måneder i alder fra barn til barn.
Milepæler de første ukene:
- Fokuserer på en gjenstand 20-25 cm fra ansiktet
- Prøver å se på deg når du snakker til henne
- Gjenkjenner foreldrenes stemme og kan skjelne dype toner fra lyse
- Kan rette oppmerksomheten sin mot deg
- Kan skjelne foreldrenes ansikter fra fremmede
- Setter pris på ditt selskap og reagerer positivt på stemmen din
- Oppretter øyekontakt hvis han holdes i passe avstand fra ansiktet ditt
Hva kan vi gjøre for å stimulere barnets sanser de første ukene?
Lytt til babyen din
Snakk mye til babyen din, å høre stemmen din gir trygghet, og lytte-treningen er i gang. Barnet kan lære seg og fundere på variasjoner i stemmeleie og stemninger i snakkingen.
Se på babyen din
Ansiktet ditt er den største favoritten for babyen din å studere! Bruk tiden på stellebordet og kosestunder på fanget hvor ansiktene deres kan være 20-30 cm fra hverandre. Synet de første ukene kan identifisere kontraster og konturer og barnet kan oppfatte svart, hvitt og kontraster. Det er på tide å ta frem den første boken i svart og hvitt med klare konturer – for en rolig kosestund sammen. Snakk om det dere ser, og følg med om babyen fokuserer på bildene. Den første tiden blir babyen fort sliten, så vær oppmerksom på kroppsspråket. Noen minutter hver gang er nok i starten. La dette bli en fast kosestund bare for dere to, på en tid på dagen når barnet er mest våken!
Egentrening
Når babyen din ligger alene, kan du sørge for at hun har leker, bøker, sengekant eller uro med klare mønstre og kontraster å se på, gjerne med lyd og ulike overflater – som kan gi henne ulike opplevelser og erfaringer.