Og har barnet ditt et godt ordforråd, har det et godt forsprang i sin videre språklæring!
– Et godt språk er viktig både for den sosiale og akademiske utviklingen hos barnet, sier professor Ingunn Størksen, forsker bak Skoleklar-prosjektet blant norske barnehagebarn.
Professoren anbefaler at vi foreldre skal utnytte hverdagssituasjoner til å introdusere nye ord og begrep for barna våre. Ved å kommentere og snakke om aktiviteter man gjør sammen, vil barnet også lære seg hvordan ordene anvendes i en sammenheng, sier hun.

 

Her er fem gode tips for økt ordforråd:

 

1. Les høyt for barnet ditt

Å lese høyt for barn er ikke bare en koselig hyggestund for deg og barnet, det kan også bidra til å øke barnets forståelse for ordene. Når vi skriver, bruker vi en større variasjon av ord enn vi gjør i en vanlig samtale. Dette gjelder også i barnebøker. For å øke ordforrådet er bildebøker godt egnet for de minste. I boken kan barnet studere tingene og kontektsten tingene dukker opp i, samtidig som det hører at du uttaler ordet. Vi anbefaler å bruke ordet på forskjellige måter og i forskjellige setninger. Slik kan barnet ta inn og lagre ulike nyanser og bruksområder av ordet.

Dersom det er ord i boken som du tror barnet kanskje ikke helt forstår, stopp opp og forklar betydningen. Relater det du leser om til situasjoner barnet kjenner seg igjen i fra sin egen hverdag.

Jeg vasker meg er en ta-og-føle-på-bok for de minste

Her er listen over norske barns 10 første ord. Kan du kjenne deg igjen?

 

2. Snakk med barnet ditt!

Litt rart å ha som råd, men å snakke mer enn du normalt gjør, gir barnet ditt mye bra input og er faktisk ganske lurt å være bevisst på! Skravle i vei om alt du gjør og alt dere ser rundt dere. Hva du prater om er ikke vesentlig i begynnelsen. Jo mer du prater med barnet, jo mer vant blir hun til å høre ord i forskjellige sammenhenger. Astrid Lindgren var tidlig veldig opptatt av barn og språk, og anbefalte alle foreldre til å «bade» barna i ord.
Vær ikke redd for å introdusere ett og annet nytt ord for barnet ditt. Barnet vil oppfatte konteksten og ha en forståelse for setningen, selv om det er ett ellr flere ord som man ikke kjenner enda. Det anbefales også å gå gradvis over til å bruke «voksenord» istedenfor typiske babyord, for eksempel fugl istedenfor «pippip».
De fineste babybøkene og barnebøkene fra lillebok.no, for de minste 0-1 år

 

3. Lytt til barnet ditt

I den hektiske hverdagen hvor alt skal gå fort og helst skulle ha skjedd i går – gi barna den tiden de trenger for å snakke. Signaliser med hele deg at du lytter til barnet ditt og at det kan bruke den tiden det trenger.
Legg bort telefonen, lukk igjen pc’n og se barnet rett i øynene. Svar og still spørsmål til det barnet har å si, ta det på alvor. På den måten vil barnet få selvtilliten til å snakke og bruke ordene sine.Det er et stor gap mellom barnets aktive og passive ordforråd de første leveårene. Barnet ditt kan kanskje forstå flere hundre ord, men bruker bare 10-20 selv enda. Og barnet skal høre et ord opp mot 200 ganger før det selv tar det aktivt i bruk, i følge forskerne. At barna får tid til å prøve seg frem med snakkingen, uten å bli korrigert eller hjulpet videre, er viktig for mestringen. Dette er ikke tidspunktet for å korrigere, men etterhvert som barnet kommer i gang med snakkingen, anbefaler barnepedagogene å bekrefte det barnet sier ved å gjenta setningen, eventuelt gjenta ved å ta bort feil/si setningen riktig. Hvis barnet sier «Bå bil» og peker, kan du nikke bekreftende «Ja, det er en blå bil».Hvis dere har en billedbok eller pekebok som dere har vært igjennom mange ganger, kan du oppmuntre barnet ditt til å ta over lesingen selv ved å peke og si ordene. Mange barn er så ivrige at dette skjer helt av seg selv, når favorittboken tas frem. Andre trenger litt lirking og forsiktig oppfordring, uten at det skal føles som et press. Men andre igjen foretrekker å sitte i armkroken og høre på din kjente stemme gjenta leseritualene gang på gang 🙂Kundeservice: Det skal være enkelt å returnere, bytte og reklamere når du kjøper barnebøker hos lillebok.no

4. La barnet få bruke lære-spill

Mange av dagens smårollinger er imponerende bevandret når det gjelder bruk av lesebrett, smarttelefon og PC. Som regel er de ganske altetende når det gjelder spill, og det gir oss foreldre en gylden mulighet til å ta styring på valget og introdusere de håpefulle for typiske lære-apper og pedagogiske spill.
For PC finnes Sofie-spillene, som er rettet mot barn fra 2,5 til 5 år. Når det gjelder apper, så kommer det stadig nye på det norske markedet. Her kan nevnes «Skriv og Lær» og «ABC-spillet».

Se Barnevaktens anmeldelser av apper med aldersanbefaling her!

Se Barnevaktens anmeldelser av spill med aldersanbefalinger her!


5. Bruk sanger og regler

Sang og regler er en klassisk og fin måte å lære ord på. Barn elsker rytme og lydbildene med rim, og vi voksne kan bli litt nostalgiske med minner fra egen barndom. Her kan alle de kjære og kjente barnesangene tas frem igjen! Og har du glemt en melodi eller tekstelinje, er de bare noen google-søk unna..

Ved sang og regler får vi en morsom repetisjon av ordene, og er svært effektfullt når det gjelder å få barna til å ønske å lære seg nye ord. I tillegg har kanskje noen av tekstene et litt gammeldag språk, slik at du får en anledning til å forklare og gjenfortelle innholdet. Det er kanskje ikke bare språket som kan være litt utgått på dato, antageligvis en del av innholdet også. Den strenge irettesettelsen i «Nei, nei gutt, dette må bli slutt. Ikke storme inn i stua før du har fått av deg lua» av Margrethe Munthe gir deg mulighet til å fortelle om hvordan barneoppdragelsen var når far var liten, og «Noen barn er brune, som et nystekt brød» av Jo Tenfjord er kanskje også greit å ta et par ord om når barna er modne for det. De minste hører bare lyd, rytme, toner og ord foreløpig – så syng i vei!  Etter hvert kan man lage egne tekster til kjente melodier. Humor og læring er effektfullt og  tøysesanger gjør synging ekstra morsomt!!

Lykke til!

Vi har barnebøker som barna elsker! Vi har barnebøker som foreldre elsker å lese med barna. Og vi har barnebøker som besteforeldre elsker å gi bort. Prøv oss da vel!

Kilde: mammanett.no

Bøker som hjelper dere med å øke ordforrådet!

 

Min første store biledbok, en nydelig ordbok for barnebok 0-3 år
MIN FØRSTE STORE BILLEDBOK, KR. 269

 

Lær nye ord med Min store billedbok, over 60 sider med over 200 ord å lære!
MIN STORE BILLEDBOK, KR. 289

 

Mine små bokskatter, en flott gaveboks med 9 bøker, barnebok 0-1 år, 1-2 år og 2-3 år
MINE SMÅ BOKSKATTER. KR. 275